Стартът на турнир "Освобождение"

Дебютното издание на турнира е на 1 август 1971 г., но е под името Купа „София“. За да премерят сили у нас идват джудисти от 5 държави – ГДР (тогава Германска демократична република), Полша, Румъния, Унгария и Чехословакия.  Страната ни има и първия шампион – Георги Копривленски, който печели в кат. до 93 кг. А 4 години по-късно той триумфира със злато и в категория „абсолютна“.

Четвъртият турнир през 1974-а е посветен на 3 март, когато се чества годишнина от Освобождението на България от османско владичество. И състезанието се преименува за купа „Освобождение“. Оттогава надпреварата придобива популярност по цял свят. А провеждането на турнира в началото на годината дава възможност на състезателите да си направят отлична проверка преди сериозните стартове.

По-късно купа „Освобождение“ получава лиценз А, става също и квалификация за олимпийските игри, както и част от веригата за световната купа, както и за европейската купа.

Първото участие на жените на „Освобождение“ е през 1988 г., а българките ликуват с три титли – на Живка Енева (48 кг), Елисавета Налетова (72 кг) и Цветана Томова (над 72 кг).

Постепенно турнирът се превръща в авторитетно състезание, на което идва елитът на световното джудо. А надпреварата помага за израстването и на нашите състезатели. За първи път през 2020-а изцяло се заформи български финал на турнира. До битката за титлата в тежка категория до 100 кг излизат опитният Даниел Дичев и младият Борис Георгиев. Успехът бе за младока след лекарска забрана на съперника му.

И тъй като „Освобождение“ става част от календара на Европейския съюз по джудо, датата, в чест на която се провежда (3 март), е изтеглена за по-рано от централата.  Така софийската надпревара става една от първите за новия сезон, а обичайните дати в последните години са в край на месец януари и началото на февруари.