Божидар Темелков и Румен Радев са №1 на... кураш

30 май 2022

Младите ни джудисти Божидар Темелков и Румен Радев демонстрираха завидни умения и станаха шампиони на турнира по ...кураш (узбекистански народни борби) в село Руен.

Темелков триумфира при 73-килограмовите, а Радев в категория до 90 кг. В тежка категория с бронз се окичиха русенските борци Айлин Кудрет и Хюсеин Байрам, както и Иван Стефанов, призьор от световни и европейски първенства за кадети по борба, джудо и самбо.

Шампионите във всички категории си тръгнаха с 2500 евро от наградния фонд (25 000 евро), осигурен от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Сребърните медалисти получиха по 1500 евро, а „бронзовите“ по 500 евро.

В надпреварата при жените се включи многократната шампионка по джудо и самбо Мария Оряшкова, която взе бронз в категория над 63 кг. В същата категория Габриела Гигова се окичи със сребро.

В турнира участие взе и бронзовата олимпийска медалистка в борбата Евелина Николова, която се представи завидно в дебюта си на подобно състезание. Тя взе две чисти победи в категория до 63 кг, а на финала отстъпи на украинка и взе сребро.

В кураш има много захвати и хвърляния, подобно на джудо.

За финал всички призьори бяха наградени и с традиционни узбекистански носии.

В турнира участие взеха състезатели от над 10 държави, сред които Украйна Молдова, Узбекистан, Турция, Гърция...