България с 18 джудисти на европейското в София

Схватките са от петък до неделя в "Арена Армеец"
25 април 2022

България ще бъде представена от 18 джудисти на европейското първенство за мъже и жени в столичната зала „Арена Армеец“ (29 април – 1 май), на което страната ни за първи път ще бъде домакин.

Ивелина Илиева се връща на татамито след дълга пауза. Най-добрата ни състезателка обяви, че прекратява кариера след олимпиадата Токио 2020, но след това размисли. Участието й бе под въпрос, тъй като с прекратяване на кариерата тя бе извадена от списъка на Световната антидопингова агенция (ВАДА), но в навечерието на шампионата правата й ще са възстановени.

Илиева ще стартира в своята категория до 57 кг, в която има сребро от Евро 2016 и пето място световното в Токио през 2019-а.

Дебют за България на голямо първенство ще направи французойката с наш паспорт Амели Гиюр, която ще стартира в категория до 52 кг.

Шампионатът ще бъде първо сериозно изпитание след игрите Токио 2020 за олимпийците и двукратни европейски вицешампиони Янислав Герчев (60) Ивайло Иванов (90).

На татамито ще излязат още призьорите от международни състезания Анастасия Балабан, Денислав Иванов (66), Божидар Темелков (66), Марк Христов (73), Борис Георгиев (100).

В треньорския щаб на селекционера Георги Георгиев са включени петима треньори – Красимир Христов, Ганчо Дойков, Свилен Скерлев, Атанас Герчев и Стоян Велев.

У нас пристигат 363 състезатели от 40 държави. Първите по-големи отбори идват още утре – Франция, Израел, Полша. А на 27 април се очакват и всички останали тимове.

Схватките в „Арена Армеец“ ще бъдат изгледани от президентите на световната федерация Мариус Визер (Румъния) и на европейската централа Ото Кнайтингер (Австрия).

Срещите са от петък до неделя. Стартът е от 9,30 часа.

Следва българският състав:

Мъже:

60 кг Янислав Герчев, “Арена спорт” (Пд)
66 кг Божидар Темелков, “Биоком” (Сливен) и Денислав Иванов, “Левски”
73 кг Марк Христов, „Шун джудо“ (София)
81 кг Ашот Мартиросян, СА ЦСКА
90 кг Ивайло Иванов, ЦСКА
100 кг Борис Георгиев, „Хаджи Димитър“, Сливен и Костадин Цветанов, ЦСКА
над 100 кг Ивайло Димитров, „Локомотив“ (Сф)

Жени:

48 кг Анастасия Балабан, “Илинден” (Сф) и Алекса Георгиева, ЦСКА
52 кг Габриела Димитрова, ЦСКА и Амели Гиюр, „Локомотив“ Сф
57 кг Ивелина Илиева, Шун джудо (Сф) и Снежана Граматикова, „Локомотив“ (Сф)
63 кг Йоана Манова, “Шун джудо” (Сф)
70 кг Лидия Брънчева, СА ЦСКА
над 78 кг Габриела Гигова, “Локомотив” (Сф)