Георги Граматиков донесе второ отличие от Евро 22 до 23 г.

Младокът взе бронз в категория до 81 кг
29 октомври 2022

Георги Граматиков донесе второ отличие за България от европейското първенство до 23 г. в Сараево, Босна и Херцеговина.

Младият национал се пребори за бронза в категория до 81 кг, като в малкия финал победи миналогодишния бронзов медалист Бенедик Тод (Унгария) с вадзари.

Преди това състезателят на „Локомотив“ (София) стартира с успех над швейцареца Аурелиън Бонферони със златна точка в продължението. После се наложи с ипон над чеха Ян Свобода, а на четвърфиналите загуби от бъдещия сребърен медалист Тиси Гнамен, който във френския финал отстъпи на сънародника си Арно Арегба.

В репешажите Грамантиков постигна нова победа с ипон – над словака Жус Мекилошек преди да стигне до сблъсък за отличието.

Медалът е първи в карирата на 22-годишния талант от голямо първенство.

Видео от срещите на Георги Граматиков може да видите ТУК

Вчера Марк Христов ликува със златото в категория до 73 кг, а титлата е първа за България в тази възраст от 2013 г.

На крачка от подиума остана Лидия Брънчева, която завърши пета при 70-килограмовите. В малкия финал състезателката на „Спортна академия ЦСКА“ отстъпи с ипон на Федерика Сколз (Германия), която е двукратна победителка от европейски купи за жени тази година.

Брънчева стартира с победа в продължението над Нино Гулбани (Грузия), а след това и над унгарката Дженифър Зерло, но на полуфинала отстъпи с ипон пред бъдещата сребърна медалистка Кайла Юсуфи (Франция). Титлата в категорията спечели Самира Бок (Германия).

Видео от срещите на Лидия Брънчева може да видите ТУК

Третият ни представител днес Ивайло Димитров (над 100 кг) не успя да стигне до битка за отличията.

Тимът ни бе воден от треньорите в националния ни отбор Ганчо Дойков и Красимир Христов.

На първенството стартираха 300 състезатели от 40 държави. В неделния ден е надпреварата за смесени отбори без българско участие. За призовите места ще спорят 10 тима.

Срещите може да следите ТУК