Ивайло Иванов: Можем да бъдем конкурентни на част от отборите

28 ноември 2021

„Страхотно е усещането да участваш на подобно първенство, може ми за първи път от социалистическо време имахме сформиран отбор – каза лидерът на националите ни Ивайло Иванов. - Видя се, че можем да бъдем конкурентни. Стигнахме до 3:3. Да, Ивайло Димитров загуби решителната среща, но не че е бил по-слаб от своя противника. Напротив, смятам, че е много по-добър от французина. По-скоро не успя да се справи с напрежение, защото от тази среща зависеше дали ще продължим. Трябва да има повече вяра в себе си! И както се видя с малко повече работа от страна на младите ни надежди не е невъзможно да победим и част от отборите.“

"Добре организирано първенство, със силна конкуренция, но още малко трябва на младите ни състезатели да си повярват, че могат", каза треньорът Ганчо Дойков.

Европейското за смесени отбори се проведе за трети път, като домакин на надпреварата бе руският град Уфа. За призовите места спориха 16 тима. А България се сблъска още на старта с лидера Франция, но загуби достойно с 3:4.

В състава на нашите бяха още Марк Христов, Снежана Граматикова, Лидия Брънчева и Ирина Железарска.

Ивайло Иванов дебютира в новата за него категория до 90 кг и записа успех. Две седмици по-рано той „загря“ с три победи на турнир в Румъния.

„Щастлив съм в новата категория – каза още Ивайло. - Вече го няма това психическо напрежение, сваляне на килограми. Бих казал „летя“. Аз съм си виновен, че не направих промяната по-рано. Разочарованието дойде след олимпиадата в Рио. Загубих на 81 кг и си казах, че на следващата олимпиада в Токио ще се върна по-силен в същата категория, ще ги смачкам... Затова не исках да сменям. Но, човек се учи от грешките си.“

Иванов продължава с леки тренировки, а първото му голямо състезание за новия сезон ще бъде турнира от Големия шлем в Париж (5-6 февруари).

Догодина България ще бъде за първи път домакин и на европейско първенство за мъже и жени, което е от 29 април до 1 май.