Иван Ганев пред Би Ти Ви: За децата най-голямата борба е да излязат на татамито

26 юни 2021

„Повече от 30 години съм съдия, а за децата по-голямата борба е да излязат на татамито – казва съдията Иван Ганев пред Би Ти Ви, чиято снимка взриви социалните мрежи преди дни, с падането си на колене пред детенце, на което обяснява правилата по джудо. - Треньорите нямат физическа възможност да покажат всички неща на децата и затова аз се стремя да помагам да израснат. За да не се плашат от физиката ми...дали има и 25 килограма това детенце, заставам пред него и му обяснявам. За мен най-голямата радост е като ме срещнат да ме попитат дали аз ще им съдийствам.“

Кадърът бе заснет от фотографа Димитър Петков-Димо на турнира „Панагюрище оупън“, организиран от клуб „Топалов“ през изминалия уикенд.

Иван Ганев е полковник от запаса. Командир на танков взвод от 80-те години на миналия век. Именно във военното поделение освен управление на танкови войски, покорява и татамито като трикратен шампион по джудо. Така след военната си кариера, вече като дипломиран треньор от НСА, джудото става неговият начин на живот. А и на цялото му семейство.

Синът му Владимир Ганев е европейски шампион по унифайт, дъщеря му Искра също печели призови места, а внучкат аму Калина с лекота побеждава всеки съперник като национална шампионка по джудо за последните 2 години.

Калина вече е на 12 години и има 22 медала, от които 10 златни.

За внучката си  той казва, че иска да е перфектна и има потенциал.

"Строг е с мен, предполагам, защото иска да стана шампионка - казва Калина. - Със сигурност ще съм поласкана (б.р. ако съдия се опита да обясни правилата както го прави дядо й). - Това е много мило и  е правилният начин да се обясни на малко дете."

"Децата трябва да почувстват, че треньорът ги подготвя преди всичко за живот - продължава Иван Ганев. - А ние, съдиите, да проправяме тази идея на треньорите."

Какво още каза Иван Ганев е неговата внучка в студиото на Би Ти Ви вижте в линка ТУК