Иванов не беше сред фаворитите, но бе най-силният

30 януари 2023

„Ивайло Иванов не беше сред фаворитите, но сега беше най-силният“, пише в материал на сайта на Международната федерация по джудо относно представянето на българския състезател в Португалия.


28-годишният джудист взе първата си титла в новата категория до 90 кг, която е и четвърта от турнири Гран при.

На финала капитанът на националите победи класния унгарец Кристиян Тот, бронзов медалист от олимпийските игри Токио 2020, носител на два медала от световни първенства и на куп отличия от турнири за Големия шлем и Гран при.

Успехът бе категоричен – ефектен ипон, като победата можеше да дойде още в първата минута, но опитният унгарец се измъкна.

„Характерното за Тот е, че дори и да не е в най-добрата си форма, винаги може да вземе точка в точния момент и да се поздрави с победата – продължава коментарът за срещата. - Но на финала той излезе срещу джудист, който когато му е ден, може да демонстрира разнообразно и динамично джудо.“

Изданието подчертава, че Иванов също има куп отличия на международния подиум, но все още му липсва титла от голямо първенство.

Златото е първо и за френския специалист Ален Шмит, който от миналата година е миниджър на националния ни тим. Именно той бе в ъгъла на Иванов и в петте срещи, спечелени с чиста победа - ипон.

Следващата изява на Ивайло Иванов и на националите ще бъде пред родна публика. На 11 и 12 февруари зала „Асикс Арена“ посреща откритата европейска купа за мъже и жени, която ще бъде и олимпийска квалификация за игрите Париж 2024.

Снимки: IJF