Ивелина Илиева и Марк Христов изкараха едноседмичен лагер в Нидерландия

30 април 2021

Най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева изкара едноседмичен лагер в Холандия преди да се върна на международното татами за турнира от Големия шлем в Казан (5-7 май).
 
В началото на годината националката получи тежка травма в коляното и се възстановяваше два месеца в клиника в Швейцария.
Участие в сбора взе и младият ни талант Марк Христов, а на лагера в олимпийския център „Папендал“ бяха най-добрите джудисти на Белгия, Израел, Швеция, Украйна, Англия, Армения, Полша, както и домакините от Нидерландия.
 
На сбора с националите бе и звездата на белгийския тим с български корени Тома Никифоров, който на европейското в Лисабон преди 10 дни ликува с титлата в категория до 100 кг и бе награден от президента на БФ Джудо Румен Стоилов.
 
„Много полезен лагер и за двамата със силни съперници – каза треньорът Свилен Скерлев. - Специално за Ивелина искахме да видим как ще издържи кракът й в ситуация, близка до състезателната. Представи се доста добре, тренира пълноценно. Остава да видим и на самия турнир какво ще покаже.“
 
Илиева вече има осигурена квота за олимпиадата Токио 2020. В момента тя е 23-а в олимпийската ранглиста в категория до 57 кг. Турнирът в Казан е поредна квалификация за игрите през лятото и още една възможност за националите да подобрят позициите си в ранглистата.
 
Освен Илиева и Марк Христов (73), на турнира в руския град ще стартират Янислав Герчев (60), Божидар Темелков (66), Даниел Дичев (100) и Борис Георгиев (100), който се връща на татамито след изкаран COVID-19.
 
Тимът ще бъде воден от старши треньора Атанас Герчев.
 
За Големия шлем в Казан са заявени 436 състезатели от 86 държави