Ласло Тот: България се доказа като важен партньор на EJU

14 февруари 2023

"България се доказа като важен партьор на Европейския джудо съюз (EJU) – заяви президентът на континенталната централа Ласло Тот след Европейската купа в София. - Още миналата година тя проведе много успешно европейското първенство за мъже и жени. А сега в София дойдоха и толкова много състезатели за Европейската открита купа. Атмосферата беше невероятно. Много съм щастлив, че видях и толкова много зрители в залата. Знаете, че понякога може да имаме страхотно организирано събитие, но когато няма фенове, е тъжно. А в София имаше всичко!"

Унгарецът изгледа схватките на турнира и в двата състезателни дни през изминалия уикенд и бе награден с почетен плакет от спортния министър Весела Лечева за кредита на доверие и подкрепата, която EJU дава на българската страна.

„През декември имахме конгрес в Любляна и решихме, че ще продължим с европейските първенства в България – продължи президентът. - Следващата година ще бъдете домакини на европейското първенство за кадети, което е едно от най-важните за EJU. А затова колко значимо е това събитие за нас говори фактът, че кандидатите бяха шестима. Но решихме България да бъде домакин, тъй като имаме много добри взаимоотношения с българското джудо – с вашите лидери, ръководители. Вашият президент Румен Стоилов беше наскоро преизбран на поста за още 5 години, той е и член на Консултативния съвет на президента на EJU. Затова много се радваме да продължим нашите ползотворни взаимоотношения.“

Ласло Тот говори и относно календара, а именно, че датите на първите турнири за сезона, които са през една седмица, не са избрани случайно.

„Това е нашата политика и стратегия – допълни той. - А именно да организираме състезания, които да бъдат със свързани дати, за да се опитаме да спестим пари на федерациите по отношение на пътните разходи. Датата за турнира в София беше много добра, тъй като след Големия шлем в Париж състезателите имаха тридневен лагер и можеха да пътуват до България. И то джудисти не само от Европа. В това отношение отворихме врати не само за състезателите, но и за съдиите. В българската столица имаше 28 рефери, 8 от тях бяха от Панамериканския и Азиатския континент. Тук дойдоха много и качествени състезатели – близо 400, които имаха възможност да натрупат и точки за олимпийската ранглиста. Сега идва ред на Големия шлем в Тел Авив (18-19 февруари).

У нас част от отборите също останаха за подготовка преди турнира в израелската столица, на който България ще бъде представена от 10 състезатели.

Снимки: БФ Джудо, LAP.BG