Марк Христов и Георги Граматиков с премии от федерацията

18 ноември 2022

Марк Христов и Георги Граматиков бяха премирани от федерацията за успехите им на европейското до 23 г. в Сараево (Босна и Херцеговина). На шампионата Марк спечели титлата в категория до 73 кг, а Георги се окичи с бронз при 81-килограмовите.

„Като суми заплатите и стимулите от държавата са ограничени, затова за нас е много важно винаги, когато нашите състезатели имат медали, да направим необходимото поощрени, защото го заслужават“, каза президентът на централата Румен Стоилов.

„Щастлив съм от успехите и най-вече, че са постигнати от млади състезатели – заяви Даме Стойков, вицепрезидент на федерацията. -Тоест нашият път, който сме поели като федерация, е правилният. На всеки турнир се вземат медали и то от различни хора, което показва, че имаме равностойни състезатели. Надявам се да продължим така.“

„Той си върви по пътя, може и нескромно да звучи, но Марк ще бъде олимпийски шампион", коментира Красимир Христов, баща и треньор на Марк, относно шансовете му за квота.

А Георги Граматиков призна, че най-големият му успех, е че се е преборил със себе си. Първо, след дълго лечение на травма свалил от 105 кг на 81 кг, за да влезе в категорията. А след това се е абстрахирал от травмите и болежките, за да стигне до бронза на европейското.

Президентът Румен Стоилов уточни, че целта на федерацията е класиране на отбор за олимпиадата Париж 2024. Класиране в топ 30 на ранглистата ще даде тази възможност. А точки се взимат на световно и европейско първенство.

До края на годината Марк Христов ще участва на лагер в Токио, а след това ще стартира на турнира от Големия шлем в японската столица (3-4 декември). Европейският шампион заминава на 29 ноември.

Голяма част от най-добрите ни състезатели пък ще имат лагер в Мадрид през декември. А последното състезание за джудистите ни ще бъде „Мастърс“-а в Израел (20-22 декември), за който покани имат Марк Христов и Ивелина Илиева, очаква се такава и за Ивайло Иванов.

На 1 декември федерацията ще обяди десятката на най-добрите си състезатели за годината на церемония в хотел "Сенс" в столицата.

Снимки: БФ Джудо, Lap.bg