Най-добрите ни джудисти тръгват за световното в Ташкент

2 октомври 2022

Най-добрите ни джудисти тръгват за световното в Ташкент (Узбекистан), което е 6 до 12 октомври.

Според регламента участие на първенството имат само първите 100 състезатели в световната ранглиста при мъжете и жените.

Така в категория до 66 кг ще стартира Янислав Герчев, който през април спечели третия си сребърен медал от европейско първенство, но сега ще излезе в по-горната за него категория. В същата категория сили ще мери и Божидар Темелков.

Бронзовият медалист от Евро 2022 Марк Христов  ще спори при 73-килограмовите, а дебют на световно първенство в новата категория до 90 кг ще направи капитанът на националите Ивайло Иванов (90), двукратен европейски вицешампион и носител на множество медали от големи първенства. По-рано през годината той спечели титла в същата категория на Европейската купа в Прага.

Борис Георгиев ще стартира при 100-килограмовите. Именно в Ташкент през миналата година той спечели първия си медал от голям форум - сребро на турнира от Големия шлем.

Единствената ни представителка при жените ще бъде Ивелина Илиева (57 кг), европейска вицешампионка и пета на световнотопрез 2019-а. След олимпиадата тя бе прекратила кариера, но се завърна на татамито. А в началото на септември тримфира с титла на турнира в Оберварт (Австрия).

С тима утре тръгват и трима треньори -  Ален Шмит, мениджър на националите, Ганчо Дойков и Свилен Скерлев.

Отборът ще бъде воден от президента на федерацията Румен Стоилов.

За първенството са заявени 584 състезатели от 87 държави.

Резултатите може да следите на следния линк ТУК