Заради липса на финансиране, джудистите ни вече трети месец без заплати

Федерацията премира с лични средства Ивайло Иванов и Марк Христов
16 март 2022

Заради липса на финансиране от държавата вече трети месец най-добрите ни джудисти са без заплати, разкриха от родната федерация.

Средства няма нито за екипировка, нито за лагери, и то малко повече от месец преди европейското първенство мъже и жени, на което България за първи път ще  е домакин. Форумът е от 29 април до 1 май.

„От 1 декември миналата година, когато започнахме целенасочена подготовка за европейското, сме на пълни мускули – заяви президентът на федерацията Румен Стоилов. - Вече е средата на март. Не е тайна, че в първенството от страна на държавата бяха инвестирани 2 300 000 лева за таксата към Европейския съюз по джудо и наем на „Арена Армеец“. Те бяха осигурени от предишното правителство още преди две години. Но за първи път от 16 години, откакто съм президент на различни федерации, ми се случва националният треньор да не бъде повикан, за да си защити направения план за подготовка и участия.  Та как ще те оценят, без да те извикат. Не говоря какви средства ще получим, това е друга тема.. А бюджетът беше гласуван преди месец, парите отдавна са в министерствата...”

И уточни, че за самото европейско първенство също има изисквания, като закупуване на татамита и техническо оборудване от лизенцирани производители,  за което ще са необходими около 250-300 000 лева.

„Апелирам към ръководството на Спортното министерство, а и към финансовия министър -  продължи президентът на БФ Джудо. - Надяваме се нашите ръководители да правят проста аритметика, след като държавата е инвестирала, а на шампионата се очакват повече от 700 човека и се прави огромна реклама на страната. Тук не говорим за личности, а за България.”

Въпреки трудностите дейността на федерацията не е спирала и всички състезания от календара са проведени, като с лични средства са осигурени и лагери на най-добрите ни състезатели, в подготовка за Евро 2022.

„Това европейско ще го направим и ще се представим достойно, въпреки неуредиците – категоричен бе Стоилов. – Тази година от месец юни обаче започва и взимането на точки за следващата олимпиада, европейското също носи точки..."

Същият казус с липсата на финансиране имат и всички други спортни федерации.

 Същевременно родната централа успя да задели лични средства, за да премира Ивайло Иванов и Марк Христов, златни медалисти от Европейската купа в Прага. А премиите им бяха връчени от президента Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков.

„Момчетата се потрудиха доста и резултатите постепенно са налице – каза селекционерът Георги Георгиев. - Надявам се, така да продължаваме и за следващата олимпиада да имаме добре подготвен и силен отбор. - Участието на големи първенство е сложно нещо. Започнахме с базова подготовка, а тренировките водят паралелно три отбора и се стараем всеки месец състезателите да имат поне 20 дни централизирана подготовка.“

Ивайло Иванов допълни, че новата категория доста му приляга и се чувства много добре.

„Вече съм като нормален човек, мога да се храня нормално, да не свалям килограми и да ходя на състезания пълноценен – заяви той с усмивка.  - Надявам се това да е само началото. Имаме подкрепа, а вече имаме и отбор, което искаме от години. Трябва да бъдем по-единни и да се подкрепяме. Надявам се следващият турнир също да мине добре.“

Марк Христов пък изрази задоволство от изключително полезния лагер в Чехия, който имаха националите. „Надявам се  и на европейското първенство да зарадваме българската публика.”

"Радващото е, че усилията, които полагаме, вече дават резултати - каза Даме Стойков. - Това, разбира се, се дължи и на подготовката, която успяхме да осигурим. Вече и другите момчета и момичета започнаха да правят повече борби по турнирите. При мъжете вече имаме почти пълен състав. Жени нямаме засега, защото не беше работено, но вече имаме девойки в почти всички категории, което за нас е развитие."

От 1 до 3 април тимът ни ще бъде на турнира от Големия шлем в Анталия, а след това ще остане седмица на подготовка там. В турския курорт  българският отбор ще бъде от 19 състезатели.

Снимка: БФ Джудо, LAP.BG