Боян Йотов се окичи с бронз на Европейската купа в Букурещ

17 юли 2021

Боян Йотов взе първия си медал от голямо първенство, като се окичи с бронз на европейската купа за кадети в Букурещ (Румъния).

Българинът постигна 4 победи в категория до 66 кг, като три от срещите завършиха с златна точка, а в малкия финал за отличието победи категорично Страхинжда Малеш - ипон, с което взе реванш от сърбина за загубата си на турнир в Пореч (Хърватия) преди месец.

Преди това младият ни талант записа успех над руснака Роман Кремлиян и турчина Абдулах Тургутлу в продължението и последвал ипон. А на полуфинала Йотов бе спрян от друг сърбин – Алекса Бубало, като битката приключи също в продължението с вадзари.

В категория на нашето момче стартираха 37 състезатели. Другите ни двама представители в категория до 66 кг – Емил Вълчев и Ален Христов не успяха да стигнат до отличията.

„Много силно състезание и всичките срещи Боян изигра на ниво – каза Красимир Христов, селекционер на националния отбор. - Разбира се, особен емоционален заряд имаше срещата за бронза срещу съперник, от когото вече е губил. Хубаво е, че Боян успя да се отърси от напрежението и да вземе по категоричен начин победата. Децата дълго време нямаха състезания, заради пандемията, това ни е трето състезание този сезон и радващото е, че вече влизат в ритъм. Иначе тук мерките са доста строги, нямаме право да излизаме от балона. Движението ни е ограничено от залата до хотела и обратно, което малко натоварва, но се свиква.“

През месец май Йотов, който е състезател на столичния "Шун джудо клуб", се окичи със сребро на държавното първенство за младежи.

Утре надпреварата продължава, като на татамито ще излезе Снежана Граматикова (57), която взе медали на последните две европейски купи.

За турнира участие заявиха 403 джудисти от 29 държави.