Елитът на българския спорт се събра за 100 г. БОК

18 май 2023

Елитът на българския спорт се събра на 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет. Тържеството бе в Централния военен клуб в столицата, на което дойдоха близо 400 гости. Юбилея уважиха президентите на МОК Томас Бах (Германия) и на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Спирос Капралос (Гърция), президентът на Световната федерация по борба и член на МОК Ненад Лалович (Сърбия), президентът на републиката Румен Радев, спортният министър Весела Лечева, шампиони, медалисти... На тържеството присъства и президентът на БФ Джудо Румен Стоилов, който е и член на Изпълкома на БОК.

По време на церемонията Бах връчи на Стефка Костадинова, председател на БОК, специален приз - „Трофей на президента на МОК“, който се присъжда изключително рядко и за особени заслуги.

„Поздравявам и благодаря на Стефка Костадинова – един спортист с изключителна стойност, за всичко което прави във вашата страна, а и като посланик на спорта по света – каза президентът на МОК. - Стефка олицетворява описанието на Пиер Де Кубертен за спортиста: скромна, пестелива, неуморна, целеустремена и винаги готова за работа. Тези думи важат и за българите. Вие сте държава с огромни традиции в спорта. 27 години преди основаването на БОК, вие сте сред първите, които възстановиха древната традиция с участието си на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г. Вие сте на едно от първите места в света по брой на олимпийски медали на глава от население. Великите спортисти вдъхновяват млади и стари и възпитават в ценности, каквото са и основните олимпийски принципи. Убеден съм, че можете да сте спокойни за бъдещето на спорта в България. Можете също така да разчитате и на помощта от МОК.“

За цялата история спортистите ни са донесли на България 230 олимпийски отличия, от които 55 са титлите. Българското джудо е допринесло с 3 отличия - сребро на Димитър Запрянов (Москва 80), бронз на Илиян Недков (Москва 80), както и бронз на Георги Георгиев (Атина 2004).

И както подобава на всеки юбилей, и на този бе разрязана огромна торта.

Снимки: startphoto.bg   sportal.bg