Ивайло Димитров се върна с бронз на татамито

18 октомври 2021

Ивайло Димитров се върна с бронз на татамито, което спечели на турнира от Европейската купа в Дубровник (Хърватия).

В спор за отличието в категория над 100 кг състезателят на столичния „Локомотив“ се наложи с ипон над италианеца Лоренцо Турини.

Преди това Димитров постигна победа срещу словака Мариус Физел след три наказания (шидо) на съперника и загуба на полуфиналите от Ким Келич (Словения) също след 3 наказания.

Титлата спечели хърватинът Марсел Скалеч, когото българинът победи за бронза на европейската купа за младежи в Сараево през 2019-а.

За Димитров това бе първо голямо състезание след близо 10-месечна пауза, в която лекува травма.

„Най-трудната му среща беше първата – коментира треньорът Ганчо Дойков. - Словакът е доста опитен състезател с много успехи зад гърба си, но Ивайло успя да го победи с рутина, изпълни много точно и всички указания, които му бяха дадени. А на полуфинала всеобщото мнение, е че нашият състезател беше ощетен от съдиите и спрян от финала след три наказания. Хубавото е, че в срещата за бронза успя да се концентрира, хубаво тръгна, направи страхотно хвърляне и си спечели категоринчно с ипон.“

В най-многолюдната категория до 81 кг, където стартираха 37 джудисти, Александър Желев достигна до репешажите.

Състезателят на ЦСКА стартира с успех срещу Оливер Макарович (Хърватия) с вадзари, преодоля с ипон и Денис Турак (Словакия), а на четвърфиналите малко не му стигна срещу сърбина Жован Нисканович – вадзари. Но продължи на репешажите, където бе спрян от Ловре Барисич (Хърватия) с ипон.

В същата категория Добромир Калистерски постигна две победи и загуба.

Останалите ни представители на турнира не успяха да стигнат до битка за медалите.

На турнира сили мериха 226 джудисти от 26 държави.