Ивайло Иванов качва категорията за европейското в София

27 юли 2021

Ивайло Иванов обяви, че смена категорията от следващия сезон. Българинът отпадна в осминафиналите на олимпийския турнир след спорно съдийство и  загуба от узбека Шарофидин Балтабоев.

"Сменям категорията, ще кача на 90 килограма - каза той. -  Причината е, че от 11 години съм на 81 килограма и често ми се налага да свалям доста килограми, а това ми идва малко в повече. Това сваляне ме кара да губя мотивация от време на време, защото прекалено много се изтормозвам. Трябва да свалям до 9-10 килограма и това е в продължение на години."

И на европейското в София догодина ще стартира в новата си категория.

"Сега първо ще отпочина хубаво, ще видя момчетата си, семейството си - продължи той. - Може би в края на годината или в началото на следващата стартирам отново подготовка за европейското първенство, което за първи път ще е в България. Преди европейското може би ще направя 2-3 турнира  Много е спорно дали ще ми бъде по-трудно на 90 килограма. Дори може да ми бъде по-лесно. Те са по-силни, но са и една идея по-бавни. Но пък аз със свалянето се изтощавам супер много. Вече съм се борил с момчета на 90, видим какво ще се случи. Без да опитаме няма как да разберем."

Европейското за мъже и за жени е през април в София.

Все пак Ивайло се надява да сбъдне олимпийската си мечта и да спечели медал от игрите Париж 2024.

При дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016 той загуби на четвъртфиналите от бъдещия вицешампион Травис Стивънс (САЩ), а след това и в първия кръг на репешажите от италианеца Матео Маркончини, за да завърши на седмо място в крайното класиране.

А сега завърши девети след спорно съдийство.

"Много съм разочарован, защото дадох много труд, лишения, но не успях, за жалост - призна двукратният европейски вицешампион. - В продължението се надявах да му дадат трето "шидо", затова гледах да давам максимума, да влизам повече, да мога да съм активният, за да го накажат. Трето "шидо" и това щеше да ме отведе до четвъртфиналите, но за жалост съдиите не реших така. Той си ме върна и това си беше чиста оценка. Изморихме се и двамата, може би аз с една идея повече поради простата причина, че давах максимума, за да мога да взема "шидото" и исках да направя максимални атаки. Накрая се получи ситуация.
Няма никакво задоволство, че съм тук, защото аз вече съм бил на олимпиада. Дойдох за медал, това беше целта. Заради самото участие не чувствам никакво удовлетворение. Хубаво е, че съм спечели квота, не искам да прозвучи грозно, но аз наистина бях дошъл за медал и това беше единствената ми цел в Токио. Но за жалост се прибирам вкъщи с празни ръце..."

Още снимки от олимпийския турнир ТУК

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo