Марк Христов е джудист №1 за 2022-а

1 декември 2022

Марк Христов, европейски шампион до 23 г. и трети на континенталното първенство за мъже, е определен за джудист №1 на годината от родната федерация.

Националът пропусна стилната церемонията в столичния хотел „Сенс“, тъй като в момента е в Япония, където ще вземе участие на турнира от Големия шлем в Токио на 3 декември.

Неговият приз получи баща му Красимир Христов, личен треньор на шампиона. Наставникът бе определен и за треньор №1 на годината от треньорската комисия на федерацията, както и от независима комисия от треньори.

Подгласници на Христов станаха Янислав Герчев, сребърен медалист на Евро 2022, и Георги Граматиков, бронзов медалист от европейското до 23 г.

През тази година българските джудисти спечелиха 56 медала от големи първенства във всички възрасти, като 18 са титлите, сребърните отличия са 11, а бронзовите – 27.

През 2022-а България бе за първи домакин на европейско първенство за мъже, а за втора подерна година наши представители имаше на европейското за смесени отбори.

Следва десетката

1. Марк Христов, 1 място ЕП до 23 г., 3 м ЕП за мъже
2. Янислав Герчев, 2 място ЕП
3. Георги Граматиков, 3 място на ЕП до 23 г.
4. Ивайло Иванов, 7 място СП, 1 място ЕК Прага
5. Ивелина Илиева, 7 място СП, 1 място ЕК Прага
6. Габриела Димитрова, 5 място Голям шлем
7. Лидия Брънчева, 5 място ЕП до 23 г.
8. Кристиян Генов, 5 място ЕП кадети и 7 място СП кадети
9. Боян Йотов, 7 място ЕП младежи
10. Мариян Палев, 5 място детска олимпиада

Отличените бяха наградени от президента на федерацията Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков.

„Голямо благодаря на всички, защото годината беше повече от успешна – каза Стоилов. - Беше трудно, защото финансирането за всички федерации, не само за джудото, започна през месец май, но европейското първенство в София се проведе и имахме много добри класирания. Бившият министър на спорта Радостин Василев направи четири проверки за няколко месеца, включително и от НАП, и всички те бяха без забележки. Искам да благодаря на настоящия министър Весела Лечева, че работим на спокойствие и има разбиране от нейна страна, което е много важно.“

До края на годината Марк Христов и Ивелина Илиева ще участват на турнира „Мастърс“ в Йерусалим (Израел) от 20 до 22 декември. Илиева също пропусна церемонията, тъй като в момента е на лагер в Рим. Наградата й получи треньорът Васил Соколов, а първият ни и единствен европейски шампион Георги Петров получи приза на Боян Йотов, който пристигна с леко закъснение на тържеството.

На церемонията присъстваха още селекционерът на националния отбор Георги Георгиев и мениджърът Ален Шмит.

В прикачените файлове може да видите заключителните становища от финансовите проверки на федерацията.
Документ 1     Документ 2

Снимки: БФДжудо, LAP.BG
Снимките са свободни за ползване при задължително упоменаване на източника:   

Още снимки в ГАЛЕРИЯ