Непознатото за Ивелина, Ивайло и Янислав

21 юли 2021

Всичките ни олимпийски състезетели, които ще стартират на игрите Токио 2020, бяха представени в списание "Спринт", излязло от печат преди ден. Аакцентът е непознатото за тях извън спортната арена. Изданието е с две корици и в две части - за Евро 2020 по футбол и за олимпийските игри в Токио, които започват в петък.

На страниците място намериха и тримата наши джудисти - Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов, които първи заминаха за японската столица.

А българското участие на татамито ще открие Янислав Герчев, още в събота. Жребият българите ще научат в утрешния ден.

И ето какво може би не знаете за олимпийското ни трио:


Ивайло Иванов

Освен джудото, голямата страст на Ивайло Иванов са високите скорости. „Много обичам адреналина – признава той. - Имах мотор, но след игрите в Рио направих една много стабилна катастрофа с челен удар и го продадох. Тогава реших да забавя малко темпото, заложих на джудото и подготовката ми за следващата олимпиада и така мечтания медал.“

Ивайло се слави също като добър готвач. Майстор е на всичко, което се приготвя с месо, макар че има кратък период от време, в който е вегетарианец. На лагерите сам си приготвя храната, защото така контролира теглото си, за да влезе след това по-лесно в категория до 81 кг. А в кухнята обича да експериментира. Дори има опит в месенето на... козунаци.Ивелина Илиева

Ивелина Илиева признава, че много обича животни. И години наред пътува по състезания с огромен плюшен лъв за късмет.
„Той наистина беше голям – казва тя. – И навсякъде, по летища и самолети си го носех под мишница със себе си. Но се поизцапа, а и вече натрупах опит.”
От година обаче Ивелина си има истински домашен любимец – котаракът Майки, подарен от децата в нейния клуб „Шун джудо“.
Дебеланкото сам си избира името, след като Ивелина го повиква. А докато тя е на олимпиадата, пухкавият котарак ще бъде „командирован“ при родителите й.

Всъщност участието на Илиева на игрите е нейна сбъдната мечта, след като за Рио съвсем малко не й достига за квотата.
Янислав Герчев

Боксът е сред релаксиращите спортове за Янислав Герчев. Един от най-добрите ни джудисти също е фен на кросфита и леката атлетика. А с боен дух е зареден отдавна. На едно състезание в Германия, например, играе с отлепено ребро и печели две срещи за клубния си отбор. Воля и характер проявява и на последното световно в Будапеща през юни, решителна квалификация за олимпиадата. Тогава той се нарежда седми, с което си гарантира квота за игрите. „Олимпиадата е като всяко друго състезание за мен, само дето форматът е различен, но целта е една и съща – отивам за медал“, казва Янислав.

Заради пандемията променя и прическата си, но се е зарекал като вземе медал от Токио, да се подстриже.