Румен Стоилов бе избран за съветник на новия президент на EJU

18 юни 2022

Европейският съюз по джудо (ЕJU) има нов президент – Ласло Тот (Унгария), който бе избран на извънредния конгрес във Виена. Един от неговите съветници ще бъде Румен Стоилов, президент на БФ Джудо.

Досега българинът оглавяваше комисията по образование. А сега ще съветва унгареца по въпросите на спорта и образованието.

Стоилов е първият българин, който пробива в международните структури на джудото.

„Това е признание не само за мен, но и като цяло за българското джудо – заяви бизнесменът. – Всички са с отлични впечатления от нашата работа и на европейското първенство по-рано тази година, и на европейските купи  преди това. И са много щастливи да работят с нас. Беше избран още един съветник, който ще помага по международните въпроси, ще има вероятно и трети, тъй като се оказа, че в новия изпълком няма нито един юрист.”

Тот замени на поста временно изпълняващия длъжността Ото Кнайтингер (Германия), който наследи подалия оставка Сергей Соловейчик. Руснакът се оттегли заради инвазията в Украйна.

62-годишният унгарец е 11-ият президент на централата. В продължение на 24 г. той ръководеше Унгарската федерация по джудо и е организирал повече от 20 големия първенства. Бил е ковчежник на EJU, а от 2002-а е член на Изпълкома. Под негово ръководство унгарското джудо печели 3 олимпийски медала, 16 титли от световно първенство и 54 от европейски шампионати.

На форумът във Виена присъстваха 110 делегати от 49 държави. Сред гостите бе и президентът на Международната централа Мариус Визер (Румъния).

Австриецът Мартин Пойгер запази поста си на генерален секретар.  В изпълкома влязоха нови 9 членове от общо 16.

Мандатът на новото ръководство изтича през декември 2024 г.