Студенти и ученици понесоха олимпийския огън в Международния олимпийски ден

23 юни 2022

Студенти и ученици се включиха в щафетата със символичния олимпийски огън, с който бе отбелязан Международния олимпийски ден. Церемонията беше НСА, а факелът бе предаден в ръцете на председателя на БОК Стефка Костадинова. Редом до нея бяха председателите на олимпийските федерации, сред които и на БФ Джудо Румен Стоилов, който е и член на изпълкома на БОК.

"Това лято МОК отправя специален призив за обединен и мирен свят – заяви Стефка Костадинова. - Бъдете горди с нашите велики шампиони, защото те прославят страната ни по цялата планета. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията.“

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант.

Празникът бе отбелязан с много спортни прояви у нас и в други градове на страната.