Янислав Герчев: Олимпиадата не е по-различно състезание за мен

7 юни 2021

„Олимпиадата не е по-различно състезание за мен, няма значение как е организиран един форум – каза Янислав Герчев, който си осигури второ участие на най-големия спортен форум на планетата следващия месец. – Напрежението, атмосферата не ми правят толкова впечатление. Олимпиадата е като всяко друго състезание, на което отивам за медал. Не успях на световното да взема отличие, но и седмото място не е никак малко. От друга страна вече имам сигурна квота за Токио, а не континентална, както досега. Разбира се, можеше да се класирам и по-напред в Будапеща, но загубих от руснака Яго Абдуладзе, който стана шампион, и когото победих на европейското през април. Ден с ден в джудото не си приличат. Както можеш да биеш най-силния, така можеш и да паднеш от най-слабия.“

В рамките на 3 месеца, откакто вървят квалификационните турнири, Герчев сваля поне 7-8 пъти килограми, за да влезе в категория до 60 кг. А за това му помага персоналният треньор Аспарух Тошков, който му изготвя и хранителния режим.

Герчев участва и на олимпиадата Рио 2016, на която стана 9-и, а сега е амбициран подобри класирането си и да стигне до медал.

„След световното ще имаме лагер на комплекс „Камчия“, а две седмици преди олимпиадата ще сме на подготовка в Япония“, уточни националът.