Двубой, оценки, облекло, татами

Двубой

Срещата започва в изправено положение на състезателите с командата „ХАДЖИМЕ“. Ако се налага да се спре двубоят, се издава командата „МАТЕ“. Краят на битката се обявява със „СОРЕ-МАДЕ“.

За победа е необходимо атакуващият състезател в стойка да изпълни хвърляне на съперника по гръб, а в легнало положение – болезнен/задушаващ прийом или задържане (20 секунди).

Редовното време на една среща е 4 минути, при равенство следва продължение до отбелязване на т.нар. „златна точка“ без значение на времето.


Оценки

„ИПОН“ е най-високата оценка в джудо и означава „чиста победа“. Тя се дава за изпълнение на следните технически действия:

- атакуващият състезател хвърля противника върху голямата част на гърба със значителна сила и бързина, упражнявайки контрол върху атакувания джудист;
- когато атакуващият състезател задържа противника в положение на „задържане“ за 20 секунди;
- когато атакуваният джудист два или три пъти е потупал с ръка, крак или пък на глас е произнесъл „МАИТА“ (предавам се) в резултат на задържане, задушаваща или болезнена техника на атакуващия състезател.

- атакуващият джудист задържа противника, който не може да се измъкне от положение „задържане“ в продължение на 20 секунди;


„ВАДЗАРИ“ е половин победа и се дава за следните технически действия:

- атакуващият джудист хвърля противника, осъществявайки контрол, и при хвърлянето частично отсъства на един от другите три елемента, необходими за оценката „Ипон“;

- атакуващият джудист хвърля противника, осъществявайки контрол, на таз и две ръце.
- атакуващият джудист задържа противника, който не може да се измъкне от положение „задържане“ в продължение на 10 сек и повече, но по-малко от 20 секунди.

Освен оценки състезателите могат да получават и наказания (шидо) за нарушения на състезателния правилник.

При две вадзари се отсъжда ипон, при 3 наказания също се обявява ипон.

А при поставянето на оценката се следи за комплекс от действия – техника, бързина, сила, приземяване.
 

Татами

Състезанията по джудо се провеждат на настилка, наречена татами, направена от полимерни материали. Татамито се състои от две зони с различен цвят. В центъра е оформен квадрат от постелки с еднакъв цвят с минимален размер 8м/8м и максимален 10м/10 м, и който наричат игрално поле

Външната част на татамито наричат „зона за безопасност“, тя е с друг цвят и ширина 4 метра.

За децата татамито може и да е с по-малки размери, например 6 м/6 м,  7м/7 м.

 

Екипировка

Екипировката за джудо се нарича „джудоги“  и се състои от 3 части – горна част, панталон и колан. Обикновено е изработена от памук и синтетични добавки. Състезателят, повикан първи на татамито, трябва да е облечен в бял цвят джудоги, а вторият – в син. джудогито трябва да бъде с такава дължина, която да покрива бедрата и китките на ръцете в отпуснато състояние. Да е достатъчно широка, за да може при прехлупване на левия над десния ревер долу да има поне 20 см.

Ръкавите също трябва да са дълги до китката. Правилото важи и за панталоните, които трябва да са достатъчно дълги, за да покрият глезените. Ширината на крачола също е важна. Тя трябва да е на 10-15 см между него и крака. Регламент има и за колана, който е с ширина 4-5 см, увива се два пъти около талията и се връзва плосък възел, чиито краища са с дължина 20-30 см. Ако екипът не отговаря на изискванията съдията може да поиска състезателят да си смени екипировката.


Възрастови групи

Деца (до 12 г.)
Момичета, момчета (до 13 г.)
Кадети, кадетки (до 15 г.)
Юноши и девойки (до 18 г.)
Младежи (до 21 г.)
Мъже и жени (до 23 г.)
Мъже и жени
Ветерани (над 30 г.)